Contact

Social media

Gerstekorrels

Gerstekorrels

Heb je je ooit afgevraagd wat die kleine witte bultjes op je huid zijn? Misschien heb je ze voor een witte mee-eter aangezien en geprobeerd eraan te plukken zonder succes? Dit komt doordat het geen puistjes zijn; ze worden milia genoemd ofwel gerstekorrels en het zijn kleine, witte, stevige, bultjes.

Gerstekorrels komen veel voor bij baby’s – onderzoekers zeggen dat tot 50% van pasgeborenen ze krijgt – maar ze kunnen op elke leeftijd ontstaan. Hoewel gerstekorrels niet gevaarlijk zijn en vaak vanzelf verdwijnen, begrijpen we dat het frustrerend kan zijn om te wachten tot dat daadwerkelijk gebeurt.

Lees verder om er achter te komen wat de beste manieren zijn om gerstekorrels te behandelen én te voorkomen!

Wat zijn gerstekorrels?

Om het simpel te zeggen, gerstekorrels zijn kleine oppervlakkige cysten die ontstaan wanneer huidcellen (genaamd keratine) gevangen raken in plaats van natuurlijk af te schilferen. De keratine raakt vast onder een laag beschermende huid en vormt die kleine witte bultjes op de huid.

Hoewel gerstekorrels vervelend kunnen zijn, jeuken ze niet en doen ze meestal geen pijn. Omdat ze aan het oppervlak van de huid zitten, zal zelf uitknijpen alleen de huid eromheen irriteren, wat het risico op huidinfectie en blijvende littekens vergroot.

Kun je gerstekorrels voorkomen?

Het antwoord is niet eenvoudig ja of nee, maar je kunt veranderingen aanbrengen in je levensstijl en routine die bij kunnen dragen aan het voorkomen van gerstekorrels. Meestal zijn gerstekorrels het gevolg van problemen aan het oppervlak van de huid, maar het kan moeilijk zijn om hun exacte oorzaak vast te stellen. Hier zijn enkele tips die je thuis kunt proberen:

  • Vermijd het aanbrengen van zware, afdichtende producten op je huid. Deze bedekken de huid en kunnen het natuurlijk verwijderen van dode huidcellen belemmeren. Dit omvat alles, van dikke crèmes en zalven tot make-up en zelfs lippenbalsem.
  • Blijf exfoliëren. Als je veel kleine witte bultjes opmerkt, pas dan je verzorgingsroutine aan door ervoor te zorgen dat je  producten licht en niet-comedogeen zijn. Overweeg om exfolianten met microbeads te vervangen door een zachte, chemische exfoliant.
  • Zorg er altijd voor dat je SPF draagt! Gerstekorrels worden vaak geassocieerd met schade aan de huid: blaren, brandwonden, huidvernieuwende procedures en zonneschade.

Hoe behandel je gerstekorrels?

Meestal zullen gerstekorrels na verloop van tijd verdwijnen als je huid dode huidcellen laat afschilferen. Afgezien van geduld hebben, kun je het proces versnellen door chemische exfolianten te gebruiken zoals alfa-hydroxyzuren (AHA’s) en bèta-hydroxyzuren (BHA’s). Ook kan retinol helpen om het proces van cel vernieuwing te versnellen.

Als je ze gewoon weg wilt hebben, maak dan een afspraak. Wij kunnen de gerstekorrel eenvoudig verwijderen door een kleine opening te maken en vervolgens de kleine maar stevige parel onder de huid te verwijderen. Soms is het nodig om andere technieken te gebruiken, zoals coagulatie of chemische peelings.

Het is altijd het beste om een specialist te raadplegen voordat je zelf probeert een diagnose te stellen. Wees geduldig met en zuinig op je huid!

Deel deze post

Uitgelichte artikelen

Ontdek meer

Gerstekorrels

Heb je je ooit afgevraagd wat die kleine witte bultjes op je huid zijn? Misschien heb je ze voor een witte mee-eter aangezien en geprobeerd

Lees meer