Contact

Social media

Spataderen

Spataderen

Spataderen komen voor bij mannen en vrouw en hoeven niet altijd zichtbaar te zijn als een blauwe ader die op het been ligt. Spataders kunnen ook aan de binnen kant van het been zitten en dus onzichtbaar zijn. Naast cosmetische klachten kunnen spataders ook klachten geven zoals vermoeidheid, een zwaar gevoel, pijn, kramp en een onrustig gevoel in de benen.
Spataderen ontstaan door het ouder worden maar ook lang staan, zitten en zwangerschap zijn risico factoren voor het ontstaan van spataderen. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de elasticiteit in de bloedvaten af en kunnen er spataderen ontstaan.

Wanneer er niets gedaan wordt aan de spataderen kunnen de klachten verergeren en kunnen er ook andere problemen ontstaan zoals oedeem, eczeem, kleurveranderingen van de huid en in het ergste geval een open wond.

Behandeling

Om de klachten die spataderen veroorzaken te verminderen en te voorkomen dat het erger wordt, is het advies om therapeutische Elastische Kousen (steunkousen) te dragen. Tijdens zwangerschap, bij staande beroepen of bij aanleg voor spataderen kan het soms verstandig zijn om kousen preventief te dragen, om het ontstaan van spataderen te voorkomen of uit te stellen.

In sommige gevallen kan het weghalen van de spataderen noodzakelijk zijn. Het weghalen van spataderen wordt gedaan door de dermatoloog.

Meer informatie over de behandeling van Spataderen: