Contact

Social media

Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Door de niet correcte werking van het lymfesysteem kan het lymfevocht niet meer goed afgevoerd worden. Er ontstaat dan bijvoorbeeld een dikke arm of been maar ook de borst of buik kan aangedaan zijn. Lymfoedeem kan een zwaar, moe en/of pijnlijk gevoel veroorzaken. Er wordt onderscheid gemaakt in primair en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem ontstaat door een aangeboren afwijking aan het lymfesysteem. Deze afwijking kan zich vanaf de geboorte kenbaar te maken of later door een “uitlokker” ontstaan: hormonale veranderingen maar ook een harde val of botbreuk.

Secundair lymfoedeem

Secundair lymfoedeem ontstaat nadat er een beschadiging is opgetreden in het lymfesysteem. Dit kan komen door een botbreuk of operatie waarbij lymfebanen of lymfeknopen zijn beschadigd, vernietigd of zijn verwijderd, of door bestraling bij kanker.

Lymfoedeem is te signaleren doordat sieraden of kleding strakker gaan zitten. Ook kan het lichaamsdeel zwaar, moe en/of pijnlijk aanvoelen en kunnen er bewegingsproblemen ontstaan. Wanneer de cliënt de eerste signalen ontdekt is het sterk aan te raden om naar een huidtherapeut te gaan voor advies en oedeemtherapie. Lymfoedeem kan in de loop van de tijd verharden, dit wordt fibrose genoemd. Hierdoor word de behandeling steeds moeilijker.

Behandeling

De behandeling van lymfoedeem bestaat uit het activeren en trainen van het lymfestelsel en het sturen van het lymfoedeem. Dit wordt gedaan door manuele lymfdrainage, een zachte pompende massage. Daarnaast wordt er compressie gegeven om te voorkomen dat het weggemasseerde lymfevocht terug stroomt.
Tijdens de behandeling kan er gebruik worden gemaakt van lymftaping (medical taping), endermologie met de wellbox en Deep oscillation. Wanneer het maximale resultaat behaald is, wordt een therapeutische elastische kous, ook wel steunkous genoemd, aangemeten, om het behaalde resultaat te behouden. Tijdens de behandeling worden persoonlijke adviezen en oefeningen gegeven, zodat het zelfmanagement wordt vergroot.

Voor iedereen stellen we een persoonlijk behandelplan op en deze passen we aan als we zien dat de behandeling beter of minder goed verloopt dan verwacht. Ieder behandelplan is daarom uniek.

Meer informatie over de behandeling van Lymfoedeem: