Contact

Social media

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn onregelmatige, bruine vlekken op de huid. Met name in het gezicht, op de rug van de handen en onderarmen. Pigmentvlekken ontstaan door een overproductie van pigment, ook wel melanine genoemd. Pigment beschermt de huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Wanneer de huid blootstaat aan UV-straling maakt de huid meer pigment aan waardoor de huid bruin kleurt. Ook kan een overdosis aan UV-straling de pigmentcellen ontregelen wat zorgt voor een ophoping van pigment. Deze ophoping aan pigment ziet eruit als een donkere plek op de huid.

Hormonen en pigment
Niet alleen UV-straling heeft invloed op het ontwikkelen van pigmentvlekken. Ook hormonen kunnen invloed hebben. Vooral tijdens de zwangerschap is het mogelijk icm UV-straling een melasma (zwangerschapsmasker) te ontwikkelen. Een Melasma is een donkere vlek in het gezicht. Ook de anticonceptiepil kan voor sommige mensen een negatief effect hebben op het pigment.

Leeftijd
Wanneer we ouder worden neemt het aantal pigmentcellen af. De overige pigmentcellen worden groter maar liggen dan niet meer mooi verspreid in de huid. Hierdoor wordt ook het pigment niet goed verspreid. Er kunnen dan lokaal pigmentvlekken ontstaan. In de volksmond worden deze pigmentvlekken vaak ouderdomsvlekken genoemd. Wij houden liever van de term wijsheid-plekjes.

Herstel na beschadiging van de huid
Wanneer er een ontsteking in de huid zit kan dit de pigmentcellen prikkelen en het pigmentatie proces verstoren. Hierdoor kan een donkere verkleuring optreden. Dit word ook post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd. We zien dit vaak bij acne en is een gevolg van een verkeerde of verstoorde wondgenezing.

Er zijn dus verschillende soorten pigmentvlekken met verschillende oorzaken, hier horen ook verschillende behandeling bij. Naast het gebruiken van de juiste producten kunnen de volgende behandelingen worden ingezet bij pigmentvlekken:

Met de pigmentlaser kunnen we pigmentvlekjes snel en effectief behandelen. Met één behandeling zie je gemiddeld al 60% vermindering van het pigment. Voor het gewenste resultaat zijn er meestal 3 behandelingen nodig. Hoe donkerder het pigment hoe sneller en meer effect. .

Het woord peeling betekent letterlijk in het Engels: afpellen. Een peeling zorgt er voor dat dode huidcellen sneller loskomen en de huid sneller vernieuwd. Pigment in de huid komt naar boven en zal sneller verdwijnen. We werken met verschillende soorten peelings, waardoor er altijd een is die geschikt is voor uw huid.

Met medisch micro-needling wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen, kleine microkanaaltjes in de huid gemaakt. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijk herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt terug in balans gebracht, dus ook de cellen die te veel pigment produceren. Pigmentvlekken verdwijnen sneller omdat de huid gaat vernieuwen.

Met behulp van speciale camouflagemiddelen is het mogelijk om littekens, vaatafwijkingen en pigmentvlekken minder opvallend te maken. Je brengt de camouflage aan op de momenten wanneer je zelf wil. Dit kan dagelijks zijn maar ook af en toe.