Lipoedeem
- Huidproblemen
- Lipoedeem
Lipoedeem
Lipoedeem bestaat uit een ophoping van vetcellen. Het is een chronische ziekte die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. De oorzaak van lipoedeem is nog niet geheel bekend, het is wel bekend dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.
Lipoedeem manifesteert zich in de meeste gevallen door hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijden de puberteit, zwangerschap of overgang. Lipoedeem is bijna altijd symmetrisch en komt vooral voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Armen of andere lichaamsdelen kunnen ook mee doen. Lipoedeem kan naast cosmetische klachten ook pijn, vermoeidheid, blauwen plekken, gewrichtsproblemen en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Een belangrijk kenmerk is dat de kleding maat van het boven- en onderlichaam twee tot drie maten verschillen.
Lipoedeem gaat in sommige gevallen samen met overgewicht maar lipoedeem wordt zoals veel mensen denken NIET veroorzaakt door overgewicht. Overgewicht draagt wel bij aan het erger worden van de klachten. Helaas werkt afvallen niet of minimaal om de klachten te verminderen.
Wanneer het lipoedeem toeneemt en op het lymfesysteem gaat drukken kunnen er verstoppingen ontstaan in het lymfesysteem. Hierdoor ontstaat er naast het lipoedeem ook lymfoedeem.
De behandeling van lipoedeem bestaat uit het voorkomen van verdere ontwikkeling van het lipoedeem en lymfoedeem en het verminderen van de klachten. De behandeling zal afhangen van het stadium waar het lipoedeem zich in bevind, of er lymfoedeem aanwezig is en de klachten.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: manuele lymfedrainagen (massage), compressie d.m.v. zwachtels en/of klittenbandsystemen, endermologie met de wellbox, Deep Oscillation, lymftapen en therapeutische elastische kousen (steunkousen).
De kousen dragen bij aan het verminderen van klachten zoals pijn en vermoeidheid en helpt het lymfoedeem weg te houden.
Daarnaast geven we ook aandacht aan zelfmanagement, dit houd in dat u ook oefeningen krijgt en handvaten om het lipoedeem/lymfoedeem onder controle te houden.
Bij lipoedeem zien we soms ook sneller krachtverlies ontstaan, daarom werken we ook regelmatig samen met de fysiotherapeut om de spieren in de benen te versterken.
Meer informatie over de behandeling van lipoedeem en lymfoedeem: