Contact

Social media

Steunkousen

Steunkousen

Steunkousen worden in de medische wereld Therapeutische elastische kousen genoemd. Er zijn verschillende indicaties voor steunkousen, denk aan; spataders, trombose, preventief, vocht ophopingen (oedeem), lymfoedeem en lipoedeem.

Tijdens de eerste afspraak wordt er bekeken op het been (of arm) dun genoeg is om een kous te meten. Wanneer er vocht aanwezig is kan het zijn dat er eerst een aantal keer moet worden gezwachteld.

Wanneer er geen vocht aanwezig is zal de kous aangemeten worden.

Steunkousen zijn een medisch hulpmiddel, dit betekend dat de arts bepaald samen met de huidtherapeut welke kous er nodig is. De huidtherapeut zal u zo veel mogelijk betrekken in de mogelijkheden die mogelijk zijn. Er wordt bijvoorbeeld samen gekeken welke mogelijkheden er zijn voor de kleur en structuur van de kous.

De kous zal na het meten besteld worden en de afspraak daarna komt u de kousen passen. Tijdens deze afspraak zal er geoefend worden om de kous aan-  en uit te trekken. Dit kan in het begin lastig zijn. Wanneer het nodig is zal er in samenwerking met een ergotherapeut een hulpmiddel worden besteld of zal thuiszorg worden ingeschakeld.

Adviezen steunkousen

Trek de kous in de ochtend aan, het beste is om na het opstaan de kousen direct aan te trekken. De huid dient droog en vet vrij te zijn, er mag dus geen bodylotion, crème of zalf worden gesmeerd wanneer de kousen worden aangetrokken.
Draai de kous binnenstebuiten tot aan het hielstuk. Houd de dubbelgeslagen kous vast bij het uiteinde en trek de kous met een krachtige beweging over de voorvoet. Sla de kous om naar boven en breng de kous over de hiel. Trek dan de kous met korte rukjes naar boven. Trek nooit alleen aan de boord, maar gebruik zo veel mogelijk van het oppervlak, pak de kous altijd met dubbele stof vast, hierdoor is er minder kans op gaten/ladders in de kous. Verdeel de kous over het been eventueel met behulp van rubberen huishoudhandschoenen. Als u niet meer bij uw voeten kan of niet genoeg kracht heeft in uw armen, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Hier kunt u naar vragen bij u huidtherapeut.

Uitrekken

Voor dat u naar bed gaat, moet u de kousen weer uit doen. Trek de kous langzaam van boven naar beneden tot het bovenstuk onder de voetzool zit. Zet dan een paar vingers achterin bij de enkels in de kous en druk de kous van de hiel af. De kous is nu gemakkelijk bij de tenen te verwijderen.

Wassen

De kousen moeten iedere dag of om de dag worden gewassen. Hierdoor worden alle huidvetten en huidschilfers verwijderd, dat zorgt er voor dat de elasticiteit behouden blijft. De kousen dienen gewassen te worden met een vloeibaar wasmiddel, er mag geen wasverzachter gebruikt worden. De meeste kousen mogen in de wasmachine op een fijn wasprogramma van 30-40 graden, controleer dit vooraf altijd door in het label van de kous te kijken. Op de hand wassen is altijd goed. Daarnaast mogen de kousen absoluut niet in de droger en ook mogen de kousen ook niet in de zon en/of op de verwarming worden gedroogd. Wring de kous ook niet uit, maar rol de kousen door een handdoek, deze neemt het meeste vocht op. Dit alles zorgt ervoor dat de elasticiteit beter wordt behouden.

Sieraden

Sieraden kunnen de kousen beschadiging, draag daarom geen sieraden over de kous en let hier ook op bij het aan- en uittrekken van de kousen.

Nagels

Zorg ervoor dat nagels kort zijn, lange nagels kunnen de kousen beschadigen. Vooral bij het aantrekken van de kousen kunnen er gemakkelijk ladders ontstaan.

Prijzen

Aanmeten therapeutische elastische kousen conform afspraken zorgverzekering

Voor het aanmeten van steunkousen heeft Huid- en Oedeemtherapie Schijndel met iedere verzekeraar een contract.

Aanmeten therapeutische elastische kousen zonder verzekering

€49

Dit is excl. de kousen.

Steunkousen worden vanuit de basisverzekering vergoed.
Let op! Steunkousen vallen onder uw eigen risico.

Maak nu een afspraak

Vul je gegevens in of bel/app: 06 36300512