Contact

Social media

Eczeem

Wat is eczeem?

Constitutioneel eczeem (CE) is een chronische ontstekingsreactie van de huid. Deze aandoening gaat gepaard met jeuk, roodheid en schilfering. Het wordt ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis genoemd en komt veel voor. Het kan lastig zijn om eczeem onder controle te krijgen.

Constitutioneel eczeem geeft roodheid, bultjes, schilfering en/of blaasjes op de huid. Meestal is de huid droog en voelt ruw aan. Door de jeuk kunnen er krabwondjes ontstaan met korstvorming. Wanneer het eczeem lang op één plek zit, kan ook de structuur van de huid veranderen. Deze kan dan ruwer en dikker worden. De eerste tekenen van CE ontstaan vaak al op babyleeftijd, maar kunnen op elke leeftijd tot uiting komen. Soms is het een acuut eczeem dat weer verdwijnt, maar vaak is er een chronisch karakter waarbij het eczeem terug blijft komen. De aanleg voor CE verdwijnt nooit; daarom is een goede behandeling essentieel.

Huidbarrière

Bij CE is er sprake van een verstoorde huidbarrière. Door deze verstoorde huidbarrière kan vocht makkelijk uit de huid, waardoor de huid droog en ruw wordt. Bacteriën en indringers hebben zo een grotere kans om de huid binnen te dringen, waardoor irritatie en jeuk ontstaan.

Belangrijk bij eczeem is daarom het gebruik van vette basiscrèmes of -zalven. We noemen dit indifferente crèmes -producten zonder medicatie- die de huid ondersteunen in het krijgen en behouden van een gezonde huidbarrière.

In de acute fase van CE is naast de basiszalf of -crème ook een medicinale zalf nodig: de dermatocorticosteroïden, ook wel hormoonzalf genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende klassen en afhankelijk van de ernst van het eczeem wordt de sterkte van de zalf bepaald. Normaliter gebeurt dit bij de huisarts en in ernstigere gevallen bij de dermatoloog.

Door het chronische karakter van CE zal het altijd aanwezig zijn. Dat betekent niet dat er nooit eczeemvrije periodes kunnen zijn.

Contacteczeem

Contacteczeem ontstaat doordat de huid in contact komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie veroorzaken. De eczeemplekken ontstaan daar waar de stof de huid raakt. Het meest bekende voorbeeld is nikkelallergie. Daarnaast zien we ook contacteczeem aan handen bij bijvoorbeeld kappers die met verschillende haarproducten in aanraking komen. Ook in beroepen waar veel met de handen wordt gewerkt en waar deze vaak gewassen moeten worden treedt eczeem vaker op. Denk hierbij aan automonteurs en loodgieters.

Wat doet de huidtherapeut?

Samen met de huidtherapeut ga je op zoek naar welke basiszalf of -crème bij jou past en je krijgt een smeerschema mee voor de aanwezige plekken. Maar ook een schema hoe je veilig de hormoonzalf kunt gaan afbouwen. Tevens krijg je, naast de controles, ook leefstijladviezen die je kunnen helpen jouw eczeem onder controle te houden.

Heb je een kindje met eczeem? Ook dan ben je bij ons welkom! Door het plakken van stickers en het bijhouden van een smeerpaspoort werken we samen met de kinderen aan een gezonde huid. Want: Smeren kun je leren!

Meer informatie over de behandeling van eczeem: